Voldsoffererstatning
Ingen bør finne seg i på bli utsatt for straffbar vold eller overgrep. Som offer har du en rekke rettigheter. Du kan ha rett på gratis bistandsadvokat (se mer her). Du kan også kreve besøks- og kontakt forbud. I tillegg kan du ha krav på voldsoffererstatning, herunder oppreisningserstatning.
Hvem kan søke voldsoffererstatning?
Etter voldsoffererstatningsloven vil den som er blitt påført personskade som følge av en straffbar handling som krenker livet, helsen eller friheten , kunne ha rett til voldsoffererstatning fra staten. Det kan eksempelvis være vold, drap, drapsforsøk, alvorlige trusler, ran, seksuelle overgrep eller voldtekt. Det samme gjelder for etterlatte etter et voldsoffer. Også barn som har vært vitne til eller opplevd vold eller overgrep mot en nærstående vil kunne ha rett på voldsoffererstatning. Det er Kontoret for voldsoffererstatning som behandler slike personskadesaker og kontoret ligger i Vadsø. Den erstatning som vedtas kan klages inn til egen nemnd, kalt Erstatningsnemnda for voldsofre.
Dersom den skadevoldende handlingen fant sted før 01.07.01, vil du kunne få voldsoffererstatning etter den forskrift som da gjaldt.
Hvilke krav må oppfylles for å ha rett på voldsoffererstatning?
Det er et vilkår for rett til voldsoffererstatning at den straffbare handlingen – voldshandlingen – er anmeldt til politiet med begjæring om straff, og at denne begjæringen ikke senere er trukket tilbake. I tillegg må du ha fremsatt krav om erstatning i forbindelse med en eventuell straffesak mot skadevolder. Det er i utgangspunktet uten betydning om politisaken blir henlagt eller ikke. Den straffbare handlingen må imidlertid bevises med klar sannsynlighetsovervekt. Videre må det foreligge en personskade av en viss alvorlighet og varighet. Skaden kan være av fysisk og/eller psykisk art og trenger i utgangspunktet ikke være varig. Det må foreligge såkalt årsakssammenheng mellom det straffbare forholdet og skaden/krenkelsen, se mer om årsakssammenheng her.