Mistet brystet etter slurv fra klinikk: Fikk medhold på alle punkter

Av 11. september 2014oktober 20th, 2020Nyheter, Pasientskade
Mistet brystet etter brystimplantat

Tidligere skrev vi om vår klient som mistet brystet etter slurv fra Colosseum-klinikken. Etter to klagerunder til Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) uten hell, ble saken anket til Pasientskadenemnda (PSN). PSN slo fast at Colosseum-klinikken har gjort alvorlige feil, og nemnda har gitt vår klient medhold på alle punkter.

I sitt vedtak skriver PSN:

«Det er ikke journalført at man foretok en klinisk undersøkelse av brystet før inngrepet. Alminnelig god medisinsk praksis tilsier at en slik undersøkelse skulle vært utført. [..] Nemnda har etter dette kommet til at det foreligger en skade som følge av svikt ved ytelsen av helsehjelp.»

– Jeg er selvfølgelig veldig glad og lettet over vedtaket. Nå håper jeg andre skal slippe å oppleve det samme, sier vår klient.

Behandlingssvikt – ingen journalført forundersøkelse av brystet

Det var i mars 2012 at vår klient reiste til Colosseum-klinikken i Oslo for å få utført en plastisk brystoperasjon. Under selve inngrepet oppdaget plastikk-kirurgen en kul i brystet som han fjernet før han la inn silikonimplantat.

Senere viste en prøve at kulen i brystet var ondartet, men da var kulen allerede fjernet. Ettersom kulen var fjernet kunne ikke kreftlegene vite nøyaktig hvor i brystet kulen hadde sittet og heller ikke hvor langt ut fra kulen det kunne finnes kreftvev. For å sikre seg at alt kreftvevet ble fjernet måtte legene fjerne hele brystet. Flere kreftleger har kommentert vår klient sin sak og de opplyser at dersom de hadde fjernet kulen selv, så kunne brystet trolig vært reddet.

Ifølge vår klient ble det ikke utført noen klinisk forundersøkelse, noe som trolig ville avslørt kulen. Colosseum-klinikken i Oslo har heller ikke journalført noen slik klinisk forundersøkelse av vår klient.

Vil stoppe slurv ved plastiske brystoperasjoner utført på private klinikker

Vår klient har hele tiden sagt at hun er sjeleglad for at kulen i brystet ble oppdaget såpass tidlig og at kreften kunne slås tilbake. Hun skulle likevel gjerne sluppet den to år lange kampen etter at klinikken feilaktig fjernet brystet.

Så langt har vår klient vært gjennom syv brystoperasjoner. Hun har mistet følelsen i store deler av det venstre brystet og i resten har hun varige smerter. Trolig må vår klient gjennom minst én brystoperasjon til for å rette opp skaden. Brystoperasjonene har medført en rekke infeksjoner, og i dag er hun blitt arbeidsufør.

Vår klient sier hun først og fremst håper at andre skal slippe å gå igjennom det samme som henne.

– Vi må få stoppet måten Colosseum-klinikken, og eventuelt andre private klinikker, jobber på, sier hun.

Vår klient ønsker å endre regelverket, og planlegger derfor å sende saken videre til Helsetilsynet.

– Også private klinikker må få klart pålegg om å gjøre skikkelige forundersøkelser ved plastisk brystoperasjon og selvfølgelig å journalføre disse, sier hun.

Vår klient er overbevist om at hun ikke er alene om å ha opplevd slurv med kliniske forundersøkelser i forbindelse med brystoperasjon.

– Etter at jeg selv opplevde dette, har også en venninne av meg opplevd det samme. Heller ikke hun fikk undersøkt brystene før hun skulle opereres på en annen klinikk, forteller hun.

Millionkrav i erstatning etter at mistet brystet

Det er vår advokat Hans Kristian Sandgrind som har bistått vår klient.

– Jeg er ikke så overrasket, men veldig fornøyd og lettet. Også over at vedtaket er så klart, sier Sandgrind.

– Bare 12 prosent av alle klager til Pasientklagenemnda får medhold. Jeg har hele tiden ment vi hadde en sterk sak, sier han.

Nå vil advokat Sandgrind og vår klient kreve erstatning fra Colosseum-klinikken. Erstatningen skal først og fremst dekke tapt arbeidsfortjeneste både fra de to årene som er gått siden brystoperasjonen og for fremtiden, det vil si resten av vår klients yrkesaktive liv. I tillegg kommer utleggene hun har hatt og et krav om ménerstatning.

– Hvor mye det blir, vet vi ikke ennå, men det blir uten tvil et betydelig beløp, ganske sikkert et millionbeløp, sier Sandgrind.

Les mer om vår klient sin sak:

NRK Østlandssendingen: Klinikk slurvet: Katarina mistet brystet

Dagbladet: – Skulle ha undersøkt brystene hennes før inngrepet

Dagbladet: Kreftekspert: – Bemerkelsesverdig at den sakkyndige kom til at dette er god pasientbehandling

Dagbladet Pluss: Måtte fjerne hele brystet etter silikon-operasjon