Sommeren er høysesong for alvorlige trafikkulykker

Vær forsiktig på veien i sommer, flere ulykker skjer i sommermånedene og skulle du være utsatt for en ulykke, ta kontakt med Advokatfirmaet Sandgrind Ellefsen AS.

Hver tredje ulykke med drepte eller alvorlige personskader skjer i sommermånedene juni, juli og august.

Varme og svekket konsentrasjon
Mange av sommerulykkene skjer på ettermiddagen når det er som varmest og sjåføren er sliten. Sjåførens konsentrasjon synker betraktelig når temperaturen i bilkupeen øker. I tillegg er kjøreturene på sommeren ofte lengre enn hva mange sjåfører er vant til.

Høy fart og ukjent terreng
Om sommeren kjører mange veistrekninger de ikke kjenner fra før. Ukjent terreng kombinert med høy fart i forhold til fartsgrenser og veiforholdene er en av årsakene til de mange sommerulykker.

Andre kjøreegenskaper
Fullasting med baggasje og passasjerer gjør at bilen får andre kjøreegenskaper og det skjer lettere ulykker.

Tips for en trygg bilferie

1. Hold fartsgrensen - og avstand

Fartsgrenser er til for din sikkerhet. Økt fart innebærer økt bremselengde, og det er nettopp tiden det tar å stoppe (bremselengden) man forsøker å regulere med fartsgrenser. Økt fart øker risikoen betydelig for at det kan skje en ulykke og skadeomfanget av ulykken. På tørr vei med godt veigrep, vil bremselengden øke med hele 25 meter hvis hastigheten økes fra 80 til 100 km/t. I tillegg til å holde fartsgrensen, husk å holde god avstand til bilen foran deg. Hold en avstand på minst 3 sekunder – 1001, 1002 og 1003 mellom bilen foran og din egen.

2. Riktig bilbeltebruk

Bilbelter redder liv. For at bilbelter skal virke etter sin hensikt må de brukes riktig. Som sjåfør har man ansvar for å sjekke at alle i bilen er riktig sikret med bilbelter og barneseter. For voksne og de eldre barna, skal bilbelte sitte tett inntil kroppen, hoftedelen av bilbeltet skal ligge over hoftene (og ikke magen) og skulderdelen av bilbeltet skal ligge over skulderen (og ikke under armen eller bak ryggen). De minste barna skal være sikret bakovervendt i barnestol. Les mer på Trygg trafikk om hvordan barna skal sikres: Slik skal barna sikres Er det dyr i bilen, er det viktig at disse også sikres korrekt. Mindre dyr kan plasseres i bur på gulvet bak en av forseteryggene, mens større dyr, som f.eks. store hunder, bør helst sikres i et solid transportbur i bagasjerommet.

3. Pakk smart og unngå løse gjenstander

En fullastet bil får endret kjøreegenskapene. Er bilen tungt lastet med bagasje, er det viktig å pakke de tyngste gjenstandene nederst og helst langt fram i bagasjerommet. Trengs ekstra plass er takbokser ypperlig, men takbokser egner seg kun til lette gjenstander, totalt maksimalt 50 til 75 kg. I selve bilkupeen skal det kun være myke gjenstander. Selv små gjenstander som en mobil og drikkeflaske kan være livsfarlige ved bråstopp. En PC eller et kamera på 2 kg vil ved en bråstopp ved 70 km/t tilsvare en vekt på 110 kg. Det skal derfor aldri være løse gjenstander i bilkupeen.

4. Sjekk dekk og dekktrykk

Slitte sommerdekk gir dårlig veigrep, lengre bremselengde og øker risikoen for vannplaning. Lovens minimumkrav til mønsterdybde er 1,6 mm for sommerdekk, men det anbefales å skifte dekk hvis mønsterdybden er under 3 mm. Riktig dekktrykk er også avgjørende for et godt veigrep. Både for mye eller for lite luft i dekkene vil kunne gi redusert veigrep. Riktig dekktrykk avhenger av dekkdimensjon, hastighet og hvordan bilen er lastet. Langkjøring med høy hastighet og tungt lastet bil krever høyere dekktrykk enn bykjøring med lite last.

5. Husk varseltrekant og refleksvest

Det er påbudtå ha varseltrekant og reflekskvest tilgjengelig i bilen. Begge bør være lett tilgjengelig fra førersetet, f.eks. bak førersetet. Blir en f.eks. påkjørt bakfra, vil det kunne være vanskelig å få tak i varseltrekant og refleksvest hvis disse ligger i baggasjerommet. Selv på lyse sommerdager, vil refleksvest øke synligheten. I tillegg vil det kunne være lurt å ha lommelykt, skademeldingsskjema, papir, blyant og målebånd ligge tilgjengelig i bilen hvis uhellet skulle være ute.

6. Unngå mobilbruk

Handsfree er påbudt ved bruk av mobiltelefon i bil. Men selv med handsfree, er det anbefalt å begrense mobilbruken ved vanskelige kjøreforhold og uoversiktlig trafikk. Telefonsamtalen vil for mange trekke konsentrasjonen vekk fra selve bilkjøringen.

7. Vann og næring til sjåfør

Underskudd på væske og næring kan medføre tretthet. Ta med rikelig med drikke og mat på ferieturen. Sørg for å drikke regelmessig og spise lette måltider underveis.

8. Ta hensyn til de minste

Reisesyketabeletter kan hjelpe bilsyke barn på lengre bilturer. Ellers er det ikke anbefalt for de minste å spise mye søtt rett før bilturen. Aggressiv kjørestil med hyppig akselerasjon og nedbremsing kan gjøre passasjerene lett kvalme.

9. Campingvogn/Henger

Sjekk alltid at bilens tilhengerfeste og tilhengerens er i god stand før bilturen. På henger bør en typisk sjekke kulehansken og at lysene fungerer. For campingvogner bør alle løse gjenstander inne i vognen sikres, ytterdører og takluker må lukkes, støttebein må tas helt opp, støttehjulet tas opp og håndbremsen kobles fra. Ved tendenser til kødannelse, vis hensyn og slipp andre trafikanter forbi.
Har du blitt påført personskade i trafikken? Da kan du ha krav på erstatning. Les mer om trafikkskadeerstatning
Advokatfirmaet Sandgrind Ellefsen
Vi vurderer din sak helt gratis. Din sak sendes inn kryptert og forblir privat behandlet hos oss.


    Du aksepterer vår personvernerklæring ved å sende inn dette skjemaet.